Syrová brambora ANO -NE? ( protokol )

Bramborový léčebný protokol – bezpečný způsob, jak využít sílu syrové brambory
Brambora je běžná potravina, ale málo lidí ví, že správně použitá dokáže podpořit zdraví žaludku, střev, imunity a dokonce pomoci tělu v boji proti zánětům.
Na internetu se často objevují rady, že syrovou bramboru můžeme jíst bez omezení. To ale může být nebezpečné – brambory obsahují přírodní toxin solanin, který může při nevhodné přípravě nebo nadměrném množství uškodit.
Proto jsem pro vás připravila 7denní bramborový léčebný protokol, který vychází z doporučení Anthonyho Williama, ale je doplněn o vědecké poznatky a bezpečnostní zásady.
Díky němu můžete získat benefity syrové i vařené brambory a přitom si neublížit.
7denní bramborový léčebný protokol
(bezpečné použití syrové i vařené brambory pro podporu trávení a zdraví)
Den Ráno (na lačno).Dopolední svačina Oběd Večeře.
Poznámka 1 1 lžíce (15 ml) čerstvé šťávy ze syrové oloupané brambory.
1 malá studená vařená brambora bez slupky + pažitka.
Vařená brambora ve slupce + zeleninový salát.
Pečená brambora + listová zelenina Sleduj reakci těla na šťávu 2 2 lžíce (30 ml) šťávy.
1–2 malé studené brambory bez slupky + bylinky.
Bramborový salát bez majonézy.
Vařená brambora + dušená zelenina Nepřekračuj množství šťávy 3 3 lžíce (45 ml) šťávy 1 malá studená brambora + kapka olivového oleje.
Brambory pečené bez tuku + salát.
Vařená brambora + zeleninová polévka.
Vynech smažené úpravy 4 4 lžíce (60 ml) šťávy 1 malá studená brambora.
Bramborový salát s petrželkou.
Pečená brambora + brokolice Sleduj trávení 5 5 lžic (75 ml) šťávy 2 malé studené brambory.
Brambory pečené + listový salát.
Vařená brambora + dušená mrkev Pij dostatek vody 6 6 lžic (90 ml) šťávy 1–2 malé studené brambory + bylinky.
Bramborová kaše (bez mléka) + zelenina.
Pečená brambora + salát
Nepřekračuj 100 ml šťávy denně
7
max. 100 ml šťávy 1 malá studená brambora.
Vařená brambora + dušená zelenina.
Pečená brambora + listový salát Po 7 dnech protokol ukonči
Bezpečnostní upozornění
- Používej jen nezelené, neklíčící, tvrdé brambory.
- Šťávu pij vždy čerstvou, neuchovávej ji na později.
- Nepřekračuj 100 ml šťávy denně.
- Tento protokol není určen pro děti, těhotné a lidi s onemocněním ledvin bez lékařského dohledu.
- Pokud se objeví nevolnost, protokol přeruš.
Proč to funguje
- Syrová bramborová šťáva zklidňuje žaludeční sliznici, mírní překyselení a podporuje regeneraci trávení.
- Studené vařené brambory obsahují rezistentní škrob, který živí přátelské střevní bakterie.
- Draslík a vitamin C podporují srdce, tlak a imunitu.
- Antioxidanty pomáhají při zánětlivých stavech.
Chceš-li získat maximum z tohoto protokolu, drž se doporučených dávek a dbej na kvalitu brambor. Tak se můžeš těšit z jejich přínosů a vyhnout se rizikům, o kterých se na internetu často nemluví.
Co syrová brambora obsahuje
- Vitamin C – čerstvá brambora ho má docela dost (ale vařením se část ztrácí).
- Draslík – pro srdce, svaly a tlak.
- Vláknina – hlavně ve slupce.
- Některé antioxidanty – včetně polyfenolů.
- Stopové minerály – v malém množství i mangan, fosfor, železo, ale selen téměř vůbec (ten je spíš v para ořeších, mořských plodech a mase).
- Škrob – v syrové formě tzv. rezistentní škrob, který působí podobně jako prebiotikum a může prospět střevní mikroflóře.
Rizika a nevýhody
- Solanin – přírodní toxin, který chrání bramboru před škůdci. Ve vyšších dávkách může vyvolat nevolnost, zvracení, křeče, a dokonce i neurologické potíže. Nejvíce ho je v zelených částech brambor a ve slupce.
- Těžší stravitelnost – syrový škrob zatěžuje trávení, takže může způsobit nadýmání nebo žaludeční nepohodlí.
- Nízká vstřebatelnost živin – některé minerály a antioxidanty se uvolňují a vstřebávají lépe až po tepelné úpravě.
Je lepší než banán?
- Banán je bohatší na vitamin B6, mangan a přírodní cukry (rychlá energie).
- Brambora má více vitaminu C, méně cukru a více rezistentního škrobu (pokud je studená nebo syrová).
- Takže "lepší" záleží na tom, co zrovna tvé tělo potřebuje.
Jak se syrová brambora někdy používá
- Tradičně – na drobné popáleniny nebo štípance (nakrájený plátek přiložený na kůži).
- Šťáva z brambor – lidé ji pijí při pálení žáhy nebo žaludečních potížích (v malém množství, a z opravdu zdravých, nezelených brambor).
- Syrové plátky – někteří lidé přidávají do smoothie pro vlákninu a škrob (většinou v malém množství, oloupané a zkontrolované na zelené části).
📌 Shrnutí
- Syrová brambora může obsahovat užitečné látky, ale musí být úplně nezelená, zdravá, oloupaná a konzumovaná jen v malém množství.
- Není to žádný "superfood" ve smyslu, že by předčila všechny jiné potraviny.
- Při nadměrném pojídání hrozí problémy s trávením a riziko otravy solaninem.
- Pokud tě láká účinek na trávení nebo protizánětlivé působení, často je bezpečnější sáhnout po bramborové šťávě z odšťavňovače, a to maximálně pár lžic, ne celé sklenice.
Autor : Denisa Tomášková
www vykuklise .cz
Doporuč známým pokud vám článek byl přínosem 🙏